ollimakkonen Rautalangasta, sortumatta kuitenkaan mustavalkoisuuteen.

Tässä ilmainen idea Suomen tulevaisuusselonteon laatijoille

Suomi on selontekojen ja raporttien luvattu maa. Kaikki varmaan muistavat vielä Suomen maabrändiä tutkineen työryhmän, jolle nauroivat jopa ruotsalaisetkin. Raporttien lopputulos on useimmiten, kuten arvata saattaa, pelkkää sananhelinää, joka ei johda yhtään mihinkään konkreettiseen.

Nyt on käynnistetty taas uusi selonteko, jonka avulla tullaan vaatimattomasti ratkaisemaan, kuinka Suomesta saadaan hyvä paikka elää. Mukana on kaikkia huipputärkeitä herroja, mutta tällä kertaa myös kansalaiset pääsevät sanomaan sanansa. Keskustelua meinataan virittää verkon ulkopuolisen höpötyksen lisäksi myös blogien ja sosiaalisen median avulla.

Päätin tällä kertaa tarttua syöttiin. Tässä työryhmälle yhden liberaalin bloggarin näkemys. Mitä valtaapitävien tulisi tehdä tässä hankalassa tilanteessa?

Ei yhtään mitään.

Meidän pitää nimittäin luopua ajatuksesta, että valtion kuuluu olla talouden ja hyvinvoinnin veturi. Suomen valtio koostuu 5,4 miljoonasta yksilöstä, joiden tulee antaa itse (kuten Thomas Jefferson sen aikanaan muotoili) tavoitella omaa onnellisuuttaan. Valtion rooli tässä on astua sivuun ja antaa markkinatalouden toimia.

Hieman sentään liioittelin, kyllä valtion tulee tehdä jotain. Sen tulee vähentää kaikkea sitä mitä se tekee. Valtion tulee supistaa toimintojaan ja pienentää verotustaan ja säätelyään, jolloin ihmisille jää enemmän mahdollisuuksia omiin valintoihin. Meidän tulisi miettiä uudelleen, miksi valtio on ylipäätään perustettu? Mitkä ovat sen ydintehtäviä?

Nopeasti voin listata maanpuolustuksen, lakien laatimisen ja niiden noudattamista valvovan poliisin, mutta sen jälkeen homma käykin jo hankalammaksi. Monet lisäävät listaan vielä ainakin sosiaaliturvan, koulutuksen, terveydenhuollon ja infrastruktuurin rakentamisen.

Siitä olen sen sijaan varma, ettei valtiota tarvita keksimään tulevaisuuden Nokiaa. Olisiko joku valtion raportti voinut 80-luvulla voinut päätyä lopputulokseen, että nyt kannattaa alkaa tehdä kännyköitä? Tai vaikka olisikin, niin olisiko tämä raportti johtanut johonkin toimenpiteisiin? Niinpä. Emme siis selvästikään tarvitse näitä valtion virkamiehiä, jotka tekevät turhia selvityksiä.

Valtion ei tule olla mikään työkalu päiviräsäsille, jotka sen avulla siirtelevät ihmisiä kuin pelinappuloita ja yrittävät luoda oman näköisen version ihannemaailmastaan. Hänen versiota tuskin suostuisi allekirjoittamaan kuin korkeintaan häntä äänestäneet. Me muut haluamme jotain muuta. Ja parhaiten tämä saavutetaan kun annetaan ihmisten tehdä vapaaehtoista yhteistyötä toistensa kanssa ja tavoitella itse omia unelmiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Juurikin näin. Mitä enemmän valtio "tekee" parantaakseen asioita, sitä enemmän se itseasiassa rajoittaa mahdollisuuttani oman onneni rakentamiseen. Elämä byrokratian puristuksessa on kaukana onnesta. Etenkin yrittäjiä tai sellaisiksi aikovia, jotka luopuvat hankkeesta liiallisen byrokratian takia, tämä rajoittaa. Poliitikot ovat luoneet meille vastuunsiirtoyhteiskunnan. Vapaus ja vastuu kulkevat käsikkäin. Armelias vastuusta vapauttaminen on samalla vienyt vapautta ja mahdollisuuksia.

Olen pyöritellyt usein mielessäni millaista tulevaisuutta haluan lähteä perheelleni luomaan. Jo asumisen järjestämistä pohtiessa törmää lukuisiin rajoituksiin, joista hyvin moni tuntuu omassa mittakaavassani täysin absurdilta. Tai vaikka autoilu. Ymmärrän toki näkemyksen, että työkoneisiin tai lämmitykseen tarkoitettua kevyemmin verotettua polttoöljyä ei saa käyttää autossa, mutta on outoa, että sama pykälä estää minua käyttämästä itse valkmistamaani biodieseliä omassa autossani. Sekin ymmärrän, etten saa moista ainetta myydä, mutten edes käyttää? Ei ole järkeä. Paljon puhutaan, että pitäisi siirtyä uusiutuvaan energiaan, mutta samalla sitä estetään tuon tyylisillä rajoituksilla.

Toimituksen poiminnat